Search

Type your text, and hit enter to search:
Calderwood Baptist Church Logo
Close This site uses cookies. If you continue to use the site you agree to this. For more details please see our cookies policy.

New-City-Catechism


Every Wednesday at 8pm we will be live streaming our Bible Study as we go through the New City Catechism. Click here to join us live next time at 8pm on Wednesday night or watch on Facebook by clicking the link below.
 

Wed 11th Nov


Q22 - Why must the Redeemer be truly human?

 





Q21 - What sort of Redeemer is needed to bring us back to God?

 







Q20 - Who is the redeemer?

Watch the video below at 8pm

 

 


Question 19 - Is there any way to escape punishment and be brought back into God’s favor?

Watch the video below
 


Previous Questions...

Question 18 - Will God allow our disobedience and idolatry to go unpunished?

Answer - No, every sin is against the sovereignty, holiness, and goodness of God, and against his righteous law, and God is righteously angry with our sins and will punish them in his just judgment both in this life, and in the life to come.

Watch the video below




Question 17 - What is idolatry?

Answer - Idolatry is trusting in created things rather than the Creator for our hope and happiness, significance and security.

Watch the video below

 

 

Question 16 - What is sin?

Answer - Sin is rejecting or ignoring God in the world he created, rebelling against him by living without reference to him, not being or doing what he requires in his law—resulting in our death and the disintegration of all creation.

Watch the video below



 

Question 15 - Since no one can keep the law, what is its purpose?

Answer - That we may know the holy nature and will of God, and the sinful nature and disobedience of our hearts; and thus our need of a Savior. The law also teaches and exhorts us to live a life worthy of our Savior.

Watch the video below



Questions 1-14 before Summer...

 

Week 1

Question 1 - What is our only hope in life and death?

Answer - That we are not our own, but belong, body and soul, both in life and death, to God and to our Savior Jesus Christ.

Watch the video below


Finish the day with hope in Christ.
 

Week 2

Question 2 - What is God?

Answer - God is the creator and sustainer of everyone and everything. He is eternal, infinite, and unchangeable in his power and perfection, goodness and glory, wisdom, justice, and truth. Nothing happens except through him and by his will.

Watch the video below

 
Finish the day with clarity and confidence in what God is.
 

Week 3

Question 3 - How many persons are there in God?

Answer - There are three persons in the one true and living God: the Father, the Son, and the Holy Spirit. They are the same in substance, equal in power and glory.

Watch the video below


Finish the day confident in the Trinity.
 

Week 4

Question 4 - How and why did God create us?

Answer - God created us male and female in his own image to know him, love him, live with him, and glorify him. And it is right that we who were created by God should live to his glory.

Watch the video below


Finish the day with purpose, knowing you were created by and for him; created in his image to know him, love him, live with him and glorify him. As the Westminster Catechism puts it, man's chief end is to glorify God, and to enjoy him forever.
 

Week 5

Question 5 - What else did God create?

Answer - God created all things by his powerful Word, and all his creation was very good; everything flourished under his loving rule.

Watch the video below

 
Have confidence in the glorious and powerful Creator even when parts of his creation step outside the bounds of goodness and their intended purpose, God is still in control, God is still good and God is working out his good purposes to reconcile all things through his Son Jesus.
 

Week 6

Question 6 - How can we glorify God?

Answer - We glorify God by enjoying him, loving him, trusting him, and by obeying his will, commands, and law.

Watch the video below


May you know God and glorify him in the simple business of everyday living. May you truly enjoy God; loving him, trusting him and obeying his will, commands, and law.
 

Week 7

Question 7 - What does the law of God require?

Answer - Personal, perfect, and perpetual obedience; that we love God with all our heart, soul, mind, and strength; and love our neighbour as ourselves. What God forbids should never be done and what God commands should always be done.
Watch the video below

(the video quality on this recording is not great - the audio is good though and you can click here if you would rather just listen to the recording)

 

Week 8

Question 8 - What is the law of God stated in the Ten Commandments?
Answer - You shall have no other gods before me. You shall not make for yourself an idol in the form of anything in heaven above or on the earth beneath or in the waters below—you shall not bow down to them or worship them. You shall not misuse the name of the Lord your God. Remember the Sabbath day by keeping it holy. Honour your father and your mother. You shall not murder. You shall not commit adultery. You shall not steal. You shall not give false testimony. You shall not covet.

Watch the video below

Week 9

Question 9 - What does God require in the first, second, and third commandments?
Answer - First, that we know and trust God as the only true and living God. Second, that we avoid all idolatry and do not worship God improperly. Third, that we treat God’s name with fear and reverence, honoring also his Word and works.

Watch the video below

Week 10

Question 10 - What does God require in the fourth and fifth commandments?
Answer - Fourth, that on the Sabbath day we spend time in public and private worship of God, rest from routine employment, serve the Lord and others, and so anticipate the eternal Sabbath. Fifth, that we love and honor our father and our mother, submitting to their godly discipline and direction.

Watch the video below

Week 11

Question 11 - What does God require in the sixth, seventh, and eighth commandments?
Answer - Sixth, that we do not hurt, or hate, or be hostile to our neighbour, but be patient and peaceful, pursuing even our enemies with love. Seventh, that we abstain from sexual immorality and live purely and faithfully, whether in marriage or in single life, avoiding all impure actions, looks, words, thoughts, or desires, and whatever might lead to them. Eighth, that we do not take without permission that which belongs to someone else, nor withhold any good from someone we might benefit.

Watch the video below

Week 12

Question 12 - What does God require in the ninth and tenth commandments?
Answer - Ninth, that we do not lie or deceive, but speak the truth in love. Tenth, that we are content, not envying anyone or resenting what God has given to them or us.

Watch the video below
 

Week 13

Question 13 - Can anyone keep the law of God perfectly?
Answer - Since the fall, no mere human has been able to keep the law of God perfectly, but consistently breaks it in thought, word, and deed.

Watch the video below

Week 14

Question 14 - Did God create us unable to keep his law?
Answer - No, but because of the disobedience of our first parents, Adam and Eve, all of creation is fallen; we are all born in sin and guilt, corrupt in our nature and unable to keep God's law.

Watch the video below

 
Glenys
Hello and welcome to our church. If you are a new visitor, we have a page for you to get to know us and learn more about planning a visit.
Click here to see more.

Planning your Visit

New to CBC?

 

Welcome! Whether you've just moved to the area, or have lived here all your life, we hope our website helps you to find out everything you want to know about our Church.

 

Some key information about the church...

 

Where & when does the church meet?

Our Church usually meets every Sunday at 10.30am and 7pm for our Sunday Services. Aim to arrive 10 minutes early to ensure you get a parking spot and seat in time for the service to start. You can park in either the car park behind the Church or the Hunter House car park next door to the Church.

We meet at:

Calderwood Baptist Church 
Maxwellton Road 
Calderwood
East Kilbride 
G74 3LW


You can see a map on our contact us page

 

What should I expect when I visit the church?

You will receive a very warm welcome particularly from our Welcome Team who will be able to answer your questions and direct you to where you need to go.

In our morning service, there will be around 45 minutes of worship with the whole Church family when there will be singing, prayer, and a children's message. At this point, the children will leave for their own Sunday Club. The Bible will then be read and one of our Pastors or leaders will preach from God's word. The service usually finishes around 12noon.

In our evening service, we usually spend about 20 minutes singing and praying before the Bible is read and preached. Our evening service usually finishes around 8pm.

Tea, coffee and biscuits are served after all of our services where there is plenty of time to meet new people and ask more questions.
 

What happens to the kids at church?

We have a fantastic programme for the kids at our Church. Children stay with their parents at the start of the service as we worship together for the first part of the morning. Someone will announce when the children need to go to their programme.

We have a very gifted team of Sunday Club teachers who lead a great curriculum for all ages. We have the following Sunday Club classes:

0-3 years:     Creche
3-5 years:     Pre-School Sunday Club 
P1 - P7:        Sunday Club
S1 - S3:        Bible Class
 
For more information about our Sunday Club please visit our Sunday Club page.
 

Is there a dress code?

No! Please just be yourself and come dressed in your 'normal' clothes.
 

Will I have to join in?

Not at all!
You are free to simply observe or participate as much as feels comfortable for you.
 

Useful Links...

We have more information for you specifically if you:  

I have more questions, how can I get in touch and ask them.

Please feel free to contact us. If you want to know who works in the church office, check out our Staff and Leadership page.



Partnerships